Tak čau, dva tisíce patnáct

Hanba mi uštědřila slušnou facku, když jsem zjistil, že poslední mnou přidaný článek se tu zjevil v říjnu roku 2014. Protože bych nerad dostal další z druhé strany, řekl jsem si, že zatímco budou ostatní zapíjet příchod nového roku, já napravím tento drobný nedostatek.

Rozhodně to ale prosím neberte jako předsevzetí, protože já si žádná do následujících měsíců nedávám! Bravurně je totiž zvládám generovat v průběhu roku, jejich plnění mi však jde o poznání hůř. Jeden příklad za všechny: Dneska půjdu spát brzy, abych ráno vstal dřív. Nejenže jdu spát pozdě, ale, jak asi čekáte, ani nevstanu brzy.

V tomhle článku vydaném po sto letech bych však rád ospravedlnil svoji odmlku. Nemůžu tvrdit, že bych v uplynulých 15 měsísích neměl o čem psát, to určitě ne. Ba naopak, poslední rok pro mě znamenal dost změn. Problém byl jinde. Většina mých přátel asi už tuší kde; totiž v čase. Prostě nemám čas. Není to klišé, výmluva, je to pravda. Určitě!

Paralelní programování

Zní to jako sranda. A možná i je. Nakonec většina mých kamarádů tuhle legrácku zvládla na první pokus, já však nikoliv. Prakticky celý leden se trápím s jedninou věcí – semestrálkou na PPR. Píšu ji v jazyce, s nímž dělám poprvé; používám techniky, které vidím poprvé, a tak jsem rád, když ji na konci měsíce po sepsání několikastránkové dokumentace odevzdám. Následuje zkouška. Neúspěšná. Naneštěstí dopadá stejně i nově přidaný dubnový termín. Přinejmenším je rozhodnuto – státnicovat letos nebudu.

Chodsko.net

Když se tak nějak samy vyřešily PPR a když nemusím zrovna pracovat na dalších semestrálkách, věnuji se tou dobou ještě veřejnosti neznámému projektu chodsko.net. Portálu, který má soustředit veškeré informace o mém rodném kraji, informovat o probíhajících akcích, o zajímavostech v okolí a poskytovat spoustu dalších materiálů. Chodsko.net vznikalo přibližně rok a půl, stalo se tak mým časově nejnáročnějším projektem. Letos na přelomu října a listopadu se konečně dočkalo slavnostního spuštění, a jak se zdá, stabilně se mu daří!

I am a developer!

"Letos bychom na ten veletrh měli jít," řekli jsme si v březnu s Davidem a taky tak udělali. Získali jsme spoustu informací a ještě více reklamních předmětů, nenapadlo nás však ani přinejmenším, že na nás hned druhý den budou v e-mailových schránkách čekat pozvánky na pohovor. A tak se tak nějak stalo, že jsme o prázdninách už byli regulérními zaměstnanci. Upřímně, tohle jsem nečekal. Vím, že o náš obor je zájem, ale že až takový?

Takže se ze mě stal developer nebo vývojář, chcete-li, nikoliv však programátor. Dělám tím bordel v hlavách všech rodičů a možná i vrstevníků, nikdo vlastně neví, co dělám. Zatímco programátor pouze přetváří návrh softwaru na program, vývojář se podílí i na návrhu. Návrhu čeho, ptáte se? Takové šikovné aplikace, která usnadňuje práci lidem ve společnostech po celém světě!

Květná ulice

Asi vás napadne, že společnost, která mě zaměstnává, nebude zřejmě sídlit v Domažlicích. Letošní vstup do pracovního procesu pro mě tedy znamenal i změnu bydlení, tentokrát už tak nějak napořád. V čase mezi zápočty tedy sháním byt a po několikatýdenním hledání jej konečně mám – stěhuji se do mile vyhlížející Květné ulice. 

Zatímco se v Evropě rozbíhá imigranstká krize, já si v klidu maluju ložnici korkovou barvou (taky jste nevěděli, že existuje?). Nové bydlení asi téměř automaticky doplňuje i návštěva švédského řetězce Ikea a oddělení domácích potřeb v Tescu. Zařizování bytu není žádná sranda. Na začátku září už ale spokojeně bydlím.

Musím říct, že mě docela překvapilo, jak mé konzervativní já tuto změnu zvládlo bez sebemenších stigmat, obzvlášť vzpomenu-li si na mé první týdny v Plzni, když jsem nastoupil na FAV. Teď si v Plzni už pomalu připadám jako doma a stačilo na to půl roku. I přes to bylo při stěhování z Domažlic nesmírně zvláštní vidět svůj domov sbalený do dvou velkých krabic (ano, byly opravdu jen dvě :)

Čtvrt století

My narození v krásném roce 1990 máme jednu nespornou výhodu oproti našim o několik let mladším či starším kolegům. Snadno a rychle z koncovky letopočtu zjistíme svůj věk, a ten letos dosáhl polokulaté pětadvacítky. Věk jako stvořený pro to, abychom si vzájemně postěžovali, jak už jsme staří, jak už nikoho na gymplu neznáme a jak někteří z nás na fotkách vypadají jako vysloužilé matky s hypotékou na krku. 

Vedeme tyhle řeči s oblibou a smějeme se jim. Doufám, že i za dalších 25 let se jim budeme smát :)

Resumé

Rok 2015 byl plný změn a časově mě opravdu vytěžoval, jak jen mohl. Troufám si předpokládat, že v roce následujícím to tempo trochu zvolní, skoncuju se školou a už budu jen chodit do práce. I vám, kteří ještě občas zabrouzdáte sem na blog, přeji, ať se vám v roce 2016 daří, všechno stíháte líp než já a plníte předsevzetí, pokud nějaká máte :)

Líbí se Vám tento příspěvek?

Udělejte autorovi radost a přispějte komentářem nebo o něm dejte vědět i ostatním.