Komorní oslava

Původně jsem měl připravený rozsáhlý úvod, kde si stěžuji na mé trable se statistikou, ale vzhledem k tomu, že článek i tak slušně nabývá na objemu, rozhodl jsem se jej vypustit. Zkrátka, po půl roce je tu zase Po minutách

Už v úterý jsme se dohodli na exaktním čase a místě setkání, a to v 19:42 před vchodem do Jazzu. Neptejte se, proč zrovna v 19:42 a ne až ve tři čtvrtě. Při určování toho času jsme totiž museli podrobně zvážit všechny souvislosti a návaznosti a 19:42 se pak jevilo jako ideální.
Naše ideály totálně zničila Klára, když přišla o celé čtyři minuty později! Já sice také nepřišel včas, protože jsem si byl vyzvednout vytisknuté půlnoční noviny, abych se také mohl pokochat svojí prací i v reálné podobě, avšak měl jsem připravenou neprůstřelnou výmluvu, na niž nakonec nedošlo.


19:46 Klára přichází s úsměvem na rtech a se čtyřmi minutami zpoždění. Prý si nemohla vybrat kalhoty, ačkoliv má jen jedny (Méně než Kajda!)

19:53 Klára vidí exkrement. Nemějte strach, Jazz je podnik na úrovni, a tak se tam žádná hovínka nepovalují. Chtěl jsem jen v nějaké jemnější formě naznačit, že Klára nic nevidí. Šteluji tedy lampičku, abychom mohli bez problémů zhodnotit můj výtvor.

19:54 Začíná důkladná analýza maturitních plesů doprovázená prohlídkou půlnočních novin.

19:56 Milan nám donesl zlatý a průhledný mok. Nemyslete si, že Klára byla bez alkoholu. Bílé víno je taky průhledné!

19:59 Klára si loknula a konstatuje, že ta nevděčná koza sleduje HIMYM. Kdo je nevděčná koza, se nedozvíte.

20:04 Chopili jsme se telefonů. Já odpovídám na SMS a Klára si přidává upomínku, ale nechce se podělit s tím, co potřebuje připomenout. Nevyptávám se.

20:15 A jejej. Vedlejší stůl byl obsazen novými příchozími a jejich doutnajícími cigaretami. Už to sem táhne. (Páchne i ten sešit, ze kterého teď přepisuji. Na rozdíl od oblečení jej nevyperu.)

20:21 Odkládáme půlnoční noviny. Klára je chce porovnat s našimi, ale nemůže se vyžvejknout. Asi nechce říct, že máme lepší a zároveň že tyhle nejsou tak špatný. Prostě že jsem šikovný. Já to chápu, Kláro.

20:22 Klára nenápadně šmátrá rukou v kabelce, která má velikost tak akorát na to, aby se jí tam vešla kniha Woodyho Allena, jež jsem ji vrátil. Patrně se tam vejde víc. Vytahuje přívěšek (slovy Kláry - malý, trapný) sobíka a přeje mi všechno nejlepší. Sobík hned putuje na klíče.

20:24 Rozpoutána vášnivá debata o tom, že bych měl nosit klíče od bytu v Plzni a od bytu v Domažlicích zvlášť. Nevidím důvod. Klára (nejspíš díky tomu, že už nevidí hovínka) důvod vidí. 

20:25 Rozhlížíme se kolem. Jazz už má vánoční výzdobu. Přiznávám se, jak jsem se vloni s Martinem posmíval legračnímu asi-Santovi, který postává na zábradlí.

20:27 Přijata jedna SMS zpráva na Kláry telefon. Je to Bára a chce jít nakupovat do Německa, avšak Klára nemá ani euro, ani cent. Není směnárna. Navíc musí dělat semestrálku.

20:30 Plánujeme můj výlet do Prahy, prý pojedu sám. Paráda. Nejspíš budu hledat na turniketu páčku, kterou si štípnu lístek. Takže co udělám?

  • Pozdravím pana řidiče v metru. Prý mám jít až do té jeho kabinky, jinak metro prostě neopustí zastávku.
  • Předtím si mám ale koupit jízdenku. Teď jsem trochu zmatený. Mám jít nejdřív pozdravit a pak si koupit jízdenku, nebo...?

20:31 Klára začíná sklouzávat k jiným tématům. Dobře, tak budeme chvíli pomlouvat a pak se vrátíme k Praze.

20:40 Milan nám přinesl další várku tekutin. Je to kluk šikovná!

20:42 Klára se mi posmívá. Připadá jí legrační, že ráno zdravím spolubydlícího (Jakeši, jsem trapnej?). Ona prý nezdraví, maximálně mává. Tak nevím, kdo z nás je podivnější.

20:45 Po čtvrthodině se vracíme k Praze. Jsem zmatený a napjatý. Nevím, co mám dělat, až pozdravím pana řidiče.

  • Hupsnu do metra, říká Klára. Jestli jsem byl doteď zmatený, tak teď jsem v koncích.
  • Vyhupsnu na Můstku (ten s tím velkým M).
  • Někde se sejdeme. GPS souřadnice mi Klára přislíbila dodat operativně na místě.
  • Seznamuje mě s nabídkou Václavského náměstí: "Na Václaváku je všechno - hadry, prostitutky, boty." Tak si aspoň koupím něco k Vánocům.
  • Možná půjdeme na Staromák alias idylická procházka Prahou ovíněná svařákem.
  • Nakonec mě Klára posadí na autobus na Ústředním autobusovém nádraží Florenc.

20:53 Na řadu přichází důležitá a smutná kapitola - SIlvestr. Takže si nevyhnutelně musíme shrnout loňský, porovnat ho s předloňským a letošním. (Kupodivu, žádná nostalgie, sentiment ani achjo-nálada.) Padá jasný verdikt - Nebude to jako vloni.

20:57 Podle Kláry nemá slavení Silvestru vůbec smysl, proto se chystá přesvědčit o této skutečnosti i ostatní a donutit je k tomu, aby se na Silvestr vykašlali.

21:03 Bůhvíjak se od tohoto tématu posouváme k oblíbené kapitole "jízda v dopravních prostředcích". Nechybí nadávání na bezohledné spolucestující, vztahovačné maminky uřvaných dětí, pasažéry-moralisty, kteří s oblibou určují, kdo by měl komu uvolňovat místo, ač se jich to netýká, a podobně.

21:12 Dovolujeme si malou statistickou vsuvku, i když máme téhle vědy oba dost. Vyměňujeme si poznatky o marginalitách, všelijakých koeficientech, středních hodnotách a dalších podobných záležitostech. Vůbec to sem nepatří!

21:13 Obracím stranu a měním písmo (buďto vlivem piva, nebo jen tak).

21:16 Klára mi dává k dispozici její pseudogratis SMS do O2. Potřebuji odepsat Barče, která mě taky chtěla vytáhnout do Německa. Já sice eura i centy mám (ale taky nejsem směnárna), jenže musím dělat semestrálku.

21:23 Vracíme se k tématu školy a s kapkou ironie jej uzavíráme slovy "VŠE je škola úplně k ničemu a na FAV jsou jen samí exoti." Nikdo nás nelituje, všichni si akorát přisadí.

21:39 Tato uzavírací věta však téma otevřela ještě více. Klára přihazuje, jak si připomněla středoškolská léta s výsledky testu TFFTFTFTFFT napsanými na ruce. Její nadšení v škole bohužel nikdo nesdílel.

21:46 Vysvětluji Kláře, jak se u nás na fyzice zaznamenává prezence pomocí seznamu studentů a velké fotky se zasedacím pořádkem.

21:55 "To nemůžu nikdy dát. To je ještě horší než předtím. Vůbec to neumím. Prej je to nejtěžší zkouška."

21:57 Ten čas utíká nějak pomalu. Jsme schopní během 20 minut vyměnit 5 témat. Tentokrát se vracíme k maturáku z minulého týdne. Já na něm nebyl, tak mi Klára podává malý report.

22:11 Klára do mě hučí, ať si zapíšu francouzštinu, a já povoluji. Už jsem to plánoval dřív, ale uvidíme. Důležité je, že už mám základ: "Je ne dors pas."

22:27 Klára: Kajda jde na záchod (až po 2–3 pivu!).

22:28 Klára: Kajda si myje ruce (Doufám!).

22:29 Klára: Jdu taky... a nebo ne :)

22:33 Vzhledem k naší oblibě cizích slov se shodujeme, že jsme měli jít raději na lingvistiku. Říká to i Klářin tatínek!

22:42 Hodnotíme nový klip Loutek a souhlasně pokyvujeme, že se jim vskutku povedl.

22:48 Klára potřebuje močit. Mohla jít klidně dřív, ale držela to až do teď. Nechápu.

22:49 Chtěl jsem něco říct... a už jsem si vzpomněl.

22:57 Kajda bleje jako Alík (není to roztomilé?).

23:02 Klára se snaží aplikovat statistiku na méně běžné jevy. Po chvilce počítání dochází k závěru, že vzhledem k uvažovanému rozdělení, jeho střední hodnotě a rozptylu, by se měl Kajda zítra poblít.

23:03 Začínám další stránku.

23:09 Klára se potupně přiznává, že sice nemá kalhoty, ale přesto svůj šatník směle rozprodává na internetu!

23:15 zabýváme se vážnými a nezodpovězenými statistickými otázkami. Věřím, že by vydaly na jeden další článek. Zajímalo vás třeba někdy, podle čeho si lidi vybírají, ve kterém vozu tramvaje pojedou? Kam si v tramvaji sednou, je-li prázdná? Nebo podle čeho si pánové volí pisoár?

23:16 Chci Kláru pozvat na panáka, když už oslavujem, ale Klára to přesouvá na zítřejší maturitní ples.

23:33 Opět se vracíme ke Kláry šatníku. Předčítá mi seznam toho, co si chce koupit. Samé hadry. Seznamuje mě s pojmem dutá šála a vysvětluje, jak by vypadaly duté kalhoty, které vlastně ve skutečnosti duté i jsou. Jsem z toho dutý.

23:35 Vím, co je dutá šála.

23:35 Klára si přidala nové kalhoty na svůj nákupní seznam. Závidí mi totiž, že já mám troje.

23:37 Klára mi ukazuje svůj seznam ponaučení, která nasbírala za svůj život.

  • Nedávat si v Menze Italská salát.
  • Nedávat si sendvič Capresse. Je hnusnej jak pr*el.

23:46 Balíme fidlátka a přemýšlíme, jak výraz balit fidlátka vznikl. Ach, ta lingvistika. Nakonec shodujeme, že díky České filharmonii, jež si na svá turné balí smyčce alias fidlátka.

23:47 Tak teda zaplatíme.

23:54 "Ta Žižkovka je v hrozným stavu." Klára ale nechce, aby jí předělali chodníky. Pamatuje si je takhle od mala.

23:59 "Tak zejtra na maturáááku!!! Ahoj!" aneb projev nadšení pro zítřejší večer.

00:02 Jupijou, je pátek, což znamená, že mám internet v telefonu zdarma. Žhavím Facebook a stránky katedry matematiky.

00:04 Chci hodit telefon na zem a rozdupat jej. Chybí mi půl bodu k zápočtu.

00:19 Při otevírání dvěří se na mě tlemí sobík.

00:23 Sprcha, zuby, postel. Dobrou noc!

Líbí se Vám tento příspěvek?

Udělejte autorovi radost a přispějte komentářem nebo o něm dejte vědět i ostatním.