Na skok do Vietnamu

Když Kajda dorazil do Prahy, řekli jsme si, že místo těsta se skořicí za kilo na Staromáku si dáme nějakou asijskou exotiku a kde je nejlepší? Přeci ve vietnamské Sapě. Řidiči autobusu jsme nahlásili, že chceme na Libuši, neposlal nás do Národního divadla, ale odvezl někam do Libuše, kde Sapa sídlí.

Prošli jsme bránou, kterou hlídali dva lvi a podivovali se nad pomníkem obětem mozkomorů. (Nevíme, co to bylo, ale tak jsme tu věc u vchodu pojmenovali.) Tím jsme vkročili do jiného světa, všude nesrozumitelné nápisy, zvláštní čuch, čeština slyšet nebyla a podivná pravidla silničního provozu. Nikde totiž skoro nebyl přechod pro chodce ani parkoviště, ale auta jezdila a parkovala tak nějak všude a přednost měli taky všichni. Prostě chodit po Sapě chtělo notnou dávku pozornosti, aby vás nesmetla nějaká dodávka plná sádrových trpaslíků. Při nasávání té jiné atmosféry jsme každou chvíli čekali SMS: „Vítejte ve Vietnamu, cena za volání do Domažlic…“

Vstupní brána Sapy

Náš hlavní cíl byla vyhlášená „restaurace“ Hai Ha, kde mají údajně připravovat nejlepší Bun Cha u nás. Na internetu jsme se dočetli, jak to v takové restauraci chodí, když nikde není napsaná nabídka, ceny a nikdo nikomu nerozumí. Postup byl celkem jednoduchý. Přijít dovnitř, posadit se ke stolu a doufat, že se to všechno nějak odehraje samo. Další rady byly: Tam, kde to z venku vypadá nejhůř, tam dobře vaří, a hlavně se v té „restauraci“ moc nerozhlížet.

Náhodou jsme opravdu našli Hai Ha a usadili se uvnitř. Ne příliš přátelsky vyhlížející paní za pultem se na nás podívala a my řekli jen to magické slovo Bunča. Hotovo! Za chvilku na stole přistál kopec rýžových nudlí, grilovaného vepřového masa, 2 kalíšky se sladkokyselým sosem a mistička s bylinkami. (Myslím, že kopřivy.) Výborně jsme si pochutnali a naštěstí ani nebyl čas se rozhlížet po šílené špíně všude okolo. Zajímalo by mě, jestli sem někdy zavítá někdo z hygieny. Možná jo a možná jsme toho chudáka právě dojedli. Mám z toho tady totiž takový zvláštní pocit.

Bun cha

To sum up: jídlo skvělý, ale rychle pryč. Kajda oběd shrnul slovy: „Tak večer si napíšeme, jestli jsme se z toho nepo*rali.“ 

Líbí se Vám tento příspěvek?

Udělejte autorovi radost a přispějte komentářem nebo o něm dejte vědět i ostatním.